Elinstallationsrapport
Sammen med tilstandsrapporten er elinstallationsrapporten nødvendig for, at man kan tegne en ejerskifteforsikring ved en ejendomshandel. Rapporten dokumenterer en professionel og uvildig gennemgang af en boligs elektriske installationer. Både deres funktionsdygtighed og lovlighed undersøges. Elinstallationsrapporten skal foretages af en autoriseret elinstallatør og er gyldig i et år.
Hvad er med i elinstallationsrapporten?
Det er de umiddelbart tilgængelige installationer, der undersøges og vurderes i rapporten. Der foretages dog stikprøver, hvor der er løftbare eller aftagelige dele, som gør dette muligt. Men da sådan noget som sænkede lofter ikke fjernes, kan der forekomme funktionsfejl og ulovlige forhold, som ikke opdages og derfor ikke dokumenteres i elinstallationsrapporten. Når elinstallatøren gennemgår boligen, vil det blandt andet være følgende, der tjekkes efter:
Hvad udelades af rapporten?
Når elinstallatøren gennemgår boligen omfatter det ikke:
Om elinstallationer er tidssvarende.
Hvem bestiller rapporten?
Det er sælgeren af ejendommen, der skal kontakte en elinstallatør, som er autoriseret og har en godkendelse fra Sikkerhedsstyrelsen. Kontakten mellem elinstallatør og sælger må ikke formidles af sælgers ejendomsmæglere. Disse må imidlertid godt formidle en kontakt til et forsikringsselskab, som derefter kan stå for at finde en autoriseret elinstallatør.
Elinstallationsrapportens karaktersystem
Der er seks karakterer, som elinstallationsrapporten opererer med. Karaktererne forholder sig kun til funktionsdygtighed og lovlighed. De seks karakterer er følgende:
UN: Betyder nærmere undersøgelse påkrævet.
Karaktersystemet ligner umiddelbart det, der benyttes i en tilstandsrapport, men det dækker ikke over de samme forhold. Det er ligeledes værd at være opmærksom på, at en ejerskifteforsikring ikke dækker, hvis for eksempel en K3’er fejlagtigt er beskrevet som en K1’er eller K2’er i elinstallationsrapporten. Er man som sælger eller køber utilfreds med rapporten, kan man klage. Det skal ske til Ankenævnet for tekniske installationer. Det forsikringsselskab, som har bidraget med ejerskifteforsikringen, kan ligeledes klage hertil.
Er rapporten lovpligtig?
Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en elinstallationsrapport. Både elinstallationsrapporten og tilstandsrapporten er en del af huseftersynsordningen. De to rapporter giver et uvildigt og professionelt indblik i en ejendoms tilstand og synlige skader. Begge rapporter er frivillige, men de er en betingelse for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring.