Udlejning af din private bolig

Hvis du er ved at sælge dit hus, så er der mulighed for at leje det ud, indtil du får det solgt. Dette kan dog hurtigt blive dyrt, og oftest sparer du mere ved at sætte prisen på huset ned, så det bliver lettere at sælge.
Når du lejer din bolig ud, bør du lave en lejekontrakt. Der er en standard lejekontrakt, der skal benyttes. Vær opmærksom på, om det er den aktuelle lejekontrakt, du benytter. I lejekontrakten kan du indsætte særlige forbehold om lejemålet. Det vil være en god ide at få hjælp ved en boligadvokat til dette, så du er sikker på, at du juridisk er stillet, som du skal.

Som udlejer skal du være opmærksom på, at det kan være rigtig svært at opsige lejekontrakten. Det kan derfor være en god ide, at du derfor lejer dit hus ud med en tidsbegrænsning. I lejekontrakten kan I for eksempel aftale, at lejer skal flytte inden for 2 måneder, hvis du sælger huset.
Når lejer flytter ind, bør du lave en liste over fejl og mangler. I tilfælde af at du udlejer mere end et lejemål ud, så er det nu et krav, at dette indflytningssyn bliver foretaget. Når lejer flytter ud, så bør du også lave en liste over skader og mangler, som I begge underskriver. På den måde har du dokumentation for eventuelle skader og mangler ved lejemålet, som kan udbedres for lejers regning; typisk gennem lejers depositum.

Det kan være svært at fastsætte huslejen. Hvis din bolig er opført efter 1991, kan du fastsætte huslejen efter regulering til markedsleje. Herefter kan udlejer i princippet frit fastsætte lejens størrelse. Huslejen afhænger af, hvad lejer er villig til at betale, såfremt du sammen med lejer aftaler huslejen i lejekontrakten. Hvis din bolig derimod er opført før 1991, så er udgangspunktet, at huslejen skal beregnes ud fra omkostningsbestemt husleje. Ved en omkostningsbestemt husleje, så beregnes lejen i forhold til de driftsudgifter, som knytter sig til ejendommen. Når huslejen derved bliver beregnet efter omkostningsbestemt leje, så er huslejen derfor typisk lavere, end når det er efter markedsbestemt leje.